L'època daurada de l'autoretrat
- Pepa Lorite
- 28 oct 2015
- 3 Min. de lectura

Es podria dir que en l’era de les xarxes socials l’autoretrat està vivint una època daurada. Milions de persones es fotografien a sí mateixos una vegada i una altra per tenir el seu perfil ja sigui a whatsapp, twitter, facebook, gmail... i un llarg etcètera.
A educació infantil l’autoretrat és de gran utilitat perquè ens permet treballar de manera integral molts dels objectius establerts al currículum d’una manera lúdica i creativa, en especial, l’àrea de descoberta d’un mateix, on el desenvolupament d’un autoconcepte i una autoestima ajustades esdeven cabdals. A més, és una bona manera de començar a treballar l’educació estètica perquè a poc a poc l’infant vagi captant i interpretant tots els matisos de la cultura visual. Per a fer-ho, potenciar l’observació d’un mateix, dels altres i de l’entorn esdevindrà una estratègica bàsica que, un cop incorporada, els hi serà de gran utilitat als infants per a futurs aprenentatges.
La síndrome del Gran Germà i l’aparició dels AVATARS
Abans de continuar amb les activitats amb infants m'agradaria recollir un neguit social cada cop més estès: la creixent preocupació sobre l’ús que es fa de tota la informació que, de manera més o menys conscient, aboquem diàriament a les xarxes socials. De vegades, navegant per la web i realitzant consultes i transaccions hom té la sensació de que algú està observant i controlant els moviments que fem, ben bé, tal i com passava a la novel·la de GEORGE ORWELL,1984.

De cara a preservar l’anonimat, hi ha persones que utilitzen un avatar o un autoretrat com a foto de perfil. Es podria dir que mentre en un autoretrat hom intenta dibuixar-se a sí mateix , l’avatar és més aviat una entitat que un mateix es crea, una mena d’alter ego que pot ser fidedigna (o no) al caràcter o imatge del seu creador, pot ser una projecció d’allò que li agradaria ser o fins i tot, una barreja d’ambdues representacions.
Avui en dia hi ha molts recursos a la web per crear avatars. Hi ha moltes aplicacions on els infants poden crear els seus propis retrats virtuals d’una manera divertida i senzilla. Fins i tot, es pot involucrar a les famílies dels infants a través, per exemple, de l’exitosa aplicació per a dispositius mòbils Faces iMake, creada per HANOCH PIVEN i que es pot descarregar des d’Internet.
Activitats
Moltes són les activitats que es poden dur a terme fent senzills muntatges amb imatges i que alhora treballen la capacitat d’observació, de relació i l’adquisició de nous coneixements. Per exemple, partint d’alguns dels personatges favorits dels infants, com ara en Son Goku (de Bola de Drac) o en Harry Potter, es podrien dissenyar activitats per descobrir qui hi ha al darrera dels personantges (en els exemples, l'AKIRA TORIYAMA i la J.K.ROWLING respectivament), treballar les professions (dibuixant, escriptora...), muntar jocs senzills d’associació simple, de memòria, dòminos.. per exemple, amb la fotografia real dels autors i els seus autoretrats, caricatures o avatars.


RECOMANACIONS DE LA PELOS

TRACTAMENT D'IMATGES
L’extensió de la càmera digital i dels escàners ens obliga a utilitzar programes de tractament d’imatges per a poder-les retallar, modificar o guardar en funció de la finalitat educativa de l’activitat que vulguem treballar. Hi ha programes de tractament d’imatges que, tot i requerir unes certes habilitats d’ús, són molt útils i imprescindibles en el tractament de la imatge digital, com ara:
Paint Shop Pro (les escoles estan dotades d’aquest programa)
Gimp (programari lliure)
Aplicacions del programari ACDC (les escoles també estan dotades d’aquest programa)
EL RETRAT A EDUCACIÓ INFANTIL
Una proposta didàctica sobre art de la mà de Juan Ramón Moreno Vera i María Isabel Vera Muñoz dirigida a l’etapa d’Educació Infantil on s’aborda la gran utilitat del gènere del retrat des d’un punt de vista lúdic i creatiu.
Un experiment de DOVE ens il·lustra què passa si des de l'infància no es desenvolupa una autoimatge ajustada.
CONSELLS PER MILLORAR LA SEGURETA DE LA NOSTRA IDENTITAT A LA XARXA
CREA EL TEU PROPI AVATAR
Si després de llegir aquesta entrada vols crear-te un avatar, aquí tens alguns recursos útils:
Comments